Vin med Sauvignon Blanc druen
Sauvignon Blanc er en populær grøn drue, der dyrkes rundt om i verden, og overraskende også på mange Stillehavsøer, Amerikanske og Sydlige Stillehavslande.
Druen er oprindeligt fra sydvest Frankrig, hvor den er en af de mest populære grønne sorter, og vinder popularitet i lande, der ikke traditionelt har dyrket nogle vinsorter overhovedet.
Sauvignon Blanc findes under synonymet Fume Blanc i Californien, hvor den er populær blandt de lokale, og sorten dyrkes overvejende i Frankrig, Canada, Chile, Loire-dalen, Australien og Washington.
Disse druer kan på grund af deres grønne skind enten producere yderst græsagtige, stærke aromaer eller det nøjagtige modsatte, den søde og tropiske smag afhængig af fermenterings- og opblødningsprocesserne.
Den endelige vins egenskaber afhænger også meget af klimaet, hvor druen er dyrkes.
Phylloxera krisen, der herskede i 1880 tallet, ødelagde Sauvignon Blanc vinmarkerne, hvor nogle vinproducenter som nødforanstaltninger eksporterede den til chilenske vinmarker, hvor den i dag er en populær ferievin.
Læs mere om Sauvignon Blanc
-
Casillero del Diablo Reserva – Sauvignon Blanc 2015 37.5cl flaske
kr.28,80 Find butik -
Concha y Toro – Mountain Range Sauvignon Blanc 2014
kr.39,45 Find butik -
Vina Morande – Late Harvest Sauvignon Blanc 2013 37.5cl flaske
kr.47,25 Find butik -
Casillero del Diablo Reserva – Sauvignon Blanc 2016
kr.48,75 Find butik -
Altozano – Verdejo Sauvignon Blanc 2015
kr.49,50 Find butik -
Van Zylshof – Sauvignon Blanc 2012
kr.51,08 Find butik -
Vina Morande – Pionero Sauvignon Blanc 2015
kr.54,30 Find butik -
Indaba – Sauvignon Blanc 2013
kr.55,28 Find butik -
Baron de Badassiere – Sauvignon Blanc IGP Pays d’Oc 2015
kr.57,45 Find butik
Flere lækre Sauvignon Blanc vine på side 2
Oprindelsen af Sauvignon Blanc
Sauvignon Blancs nøjagtige historie er et uklart emne, og diskuteres fortsat.
Der findes flere teorier om dens oprindelse; de fleste hævder at druen stammer fra det vestlige Frankrig, mens andre antyder forskellig oprindelse, afhængig af den DNA-analyse der er foretaget indtil videre.
Forhold til Savagnin og Carmenere familierne er nogle af de postulater, som mange oenologer er kommet med.
Cabernet Sauvignon er afkom af Sauvignon Blanc, så druen har faktisk en vis prestige i vinfremstillingsverdenen.
I løbet af phylloxera krisen led druerne betydelige skader, hvor de efterfølgende blev overført til flere oversøiske distrikter som Chile og Californien, hvor de oprindelige vinmarker stadig eksisterer, og vingårde så gamle som fra 1882, stadig fremstiller Sauvignon Blanc vine i massevis.
Cresta Blanca vingården i Californien er et godt eksempel på den tilstedeværelse som druen har i den californiske vinindustri.
I New Zealand blev druen introduceret i 1970’erne, hvor de stadig vokser.
Druen har store mængder malinsyre i sin mest umodne fase, og dette giver det en meget uønsket fermenteringssmag.
Efterhånden som modningen skrider frem, udvikler druen krydrede smagsstoffer med en balance af sukkerholdigt indhold.
Druen varierer også forskelligt i forhold til distrikter og jordbundsforhold.
Australske Sauvignon Blanc har en karakteristisk stærk smag, mens den der dyrkes i Frankrig og køligere områder, udviser mere tropiske frugtbare egenskaber.
I områder med høje sommer temperaturer, opnår druen modning hurtigere end normalt, og vil udvikle de forkerte egenskaber, i forhold til hvad der er ønsket af vinproducenter, hvilket er karakteriseret ved lav syre og kedeligt indhold.
Overraskende nok har stigende temperaturer som følge af den globale opvarmning, fået vinbønderne til at dyrke druen tidligere end i den traditionelle periode!
Der er også flere andre faktorer som kontakt af mosten med druernes skind, der gør det muligt at udvikle en bred vifte af egenskaber.
For eksempel brugte man i New Zealand disse druer til at udvikle intense og skarpe smagsstoffer, som ikke var ønsket af alle forbrugere.
Dette skyldes eksponering forårsaget under transportprocessen, hvor druen blev transporteret fra nordøen til Auckland.
Moderne teknologier har dog givet mulighed for at tilbringe tid med druemosens skind, for at udvikle mildere og mere ønskelige kvaliteter.
Fermentering er en anden stor faktor, når det kommer til vinfremstilling.
En ideel temperatur på 16-18° C betragtes som den bedste af franske vinproducenter. Dette er den rækkevidde de fleste vinproducenter uden for Frankrig også følger.
Egetræslagring gør det muligt for druen at neutralisere noget af dens syreindhold, mens nogle vinproducenter foretrækker ståltønder, for at opretholde den traditionelle intensitet af druen.
Synonymer af Sauvignon Blanc
På grund af dens verdensomspændende popularitet, er vinen kendt med mange navne, nogle endda eksisterende som forskellige synonymer i samme distrikt, som den dyrkes.
Synonymer som Blanc Doux, Genetisk, Libournais er franske synonymer, mens der findes mange synonymer på latinamerikansk, især i Chile og de tilstødende områder.
Disse inkluderer synonymer som Punchou, Sampelgrina, Sauvignon Blanco, Uva Pelegrina og Sauvignon Bijeli. Der findes også nogle germanske synonymer.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Druer i alfabetisk orden
- Cabernet Sauvignon, Rød
- carmenere, Rød
- Chardonnay, Hvid
- Corvina, Rød
- Grenache, Rød
- Merlot, Rød
- Montepulciano, Rød
- Pinot Meunier, Rød
- Pinot noir, Rød
- Prosecco, Hvid
- Riesling, Hvid
- Rondinella, Rød
- Sangiovese, Rød
- Sauvignon blanc, Hvid
- Shiraz, Rød
- Syrah, Rød
- Tempranillo, Rød
- Viura, Hvid
- Zinfandel, Rød
0 kommentarer