Vin med Merlot druen
Merlot er en mørkeblå druesort, der udelukkende anvendes til vinfremstilling. De anvendes ikke kun til blandinger, men også til fremstilling af rene Merlot vine.
Merlot druesorten har sit navn fra merle, hvilket er det franske navn for solsort, med henvisning til dens spisevaner hvor denne druesort, er dens favorit.
Merlot druer har tendens til at modne tidligere, og er kendt for deres bløde og kødfulde tekstur. Den anvendes ofte til blanding med Cabernet Sauvignon der modnes senere og har en kraftigere aroma, der indeholder et højt niveau af garvesyre.
Merlot druen anvendes også ofte i par, i Bordeaux vin, hvilket er en af de mest plantede druesorter i Bordeaux vindistrikterne.
Merlot er på grund af dens tekstur og smag, en af de mest eftertragtede rødvinssorter på mange markeder i hele verden.
Denne druesort er en af verdens mest dyrkede sorter, med ca. 260.000 hektar land under Merlot plantager i 2004.
Merlot druesorter dyrkes i Sydvest-Frankrig i distrikter som Bordeaux, Cahors og Bergerac, Friuli vin distriktet i Italien, Spanien og Portugal, centraleuropæiske regioner i Tyskland, Slovenien, Østrig og Schweiz, Californien og Washington distrikter i USA. Canada, Mexico, dele af Sydamerika og asiatiske lande som Indien og Kina.
Læs mere om Merlot
-
Casillero del Diablo Reserva – Merlot 2015
kr.50,40 Find butik -
Concha y Toro – Trio Merlot 2014
kr.57,23 Find butik -
Calbuco – Cabernet Merlot 2014
kr.59,40 Find butik -
Da Vinci – Chianti 2015
kr.60,38 Find butik -
Vondeling – Petit Rouge 2013
kr.61,95 Find butik -
Vondeling – Signal Cannon Merlot 2015
kr.61,95 Find butik -
Bonterra – Merlot 2013
kr.68,78 Find butik -
Mas La Chevaliere – Vignoble Roqua Blanca 2008
kr.76,88 Find butik -
Wirra Wirra – Church Block Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot 2014
kr.109,00 Find butik
Flere lækre Merlot vine på side 2
Bordeaux stilart
Den traditionelle Bordeaux stilart indebærer, at Merlot høstes lidt tidligere for at opretholde dens syreindhold, samtidig med at der fremstilles en mellemfyldig vin med moderat alkoholindhold.
Vinene der fremstilles ved hjælp af denne stilart, har tendens til at have en frisk smag af røde frugter af hindbær og jordbær, med grønne og vegetabilske noter.
International stilart
Ved brug af den internationale stilart, som foretrækkes af mange nye verdensregioner i verden, høstes der lidt senere, hvilket har tendens til at producere en fysiologisk modenhed, der fører til fremstilling af en lilla farvet blækagtig vin, der er fyldig med et højt alkoholindhold.
Den har tendens til at have en frodig, fløjlsagtig og intens garvesyre af blomme og brombærfrugt.
De frugtbare noter i forbindelse med Merlot vine omfatter solbær, brombær, blåbær, sorte og røde kirsebær, boysenbær, blomme, morbær og Olalliebær.
Bortset fra dette, har den også tendens til at have grøntsags- og jordnoter som sorte og grønne oliven, paprika, cola nød, fennikel, læder, humus, svampe, tobak og rabarber.
Urte- og blomsternoter i forbindelse med Merlot vine omfatter laurbær, grøn og sort te, eukalyptus, mynte, fyr, oregano, rosmarin, timian, salvie og sarsaparilla.
Når Merlot vin lagres i længere tid i egetræstønder, har den også tendens til at vise noter af chokolade, karamel, kokosnød, dild løg, kaffebønne, mokka, røg, melasse, vanilje og valnød
Merlots historie
Merlot sorten er et tilfældigt afkom af Cabernet Franc (fader) og Madeleina eller Raisin de La Madeleine (moder) og halvsøskende til Cabernet Sauvignon, Carménère og Malbec.
Moderen til Merlot sorten blev opdaget så sent som år 2000, og blev kendt under navnet Magdeleine Noire des Charentes.
Merlot sorten er også kendt for at være relateret til den sydvestlige franske druesort Abrouriou, selv om deres nøjagtige forhold ikke er kendt endnu.
Vinbønder over hele verden har brugt Merlot sorten krydset med andre druesorter, for at skabe en ny drue såsom Carmine (med Carignan og Cabernet Sauvignon), Evmolpia (med Mavrud), Ederena (med Abouriou), Fertilia (med Raboso Veronese) , Nigra (med Barbera), Rebo (med Teroldego), Prodest (med Barbera) og Mamaia (med Muscat Ottonel og Babeasca negra)
Mere bløde og frugtagtige Merlots, som har en højere syreværdi, og normalt dyrkes i de køligere klimaer i verden, passer til de samme madtyper som Pinot Noir og supplerer virkelig anretninger som svampebaserede retter, laks, grønne retter som radicchio og stege.
Lettere fyldige Merlots passer godt til skalfisk, rejer eller kammuslinger, især hvis det er omsvøbt i proteinrige fødevarer som bacon eller prosciutto.
Merlot passer dog ikke godt med blå og stærke oste, der har tendens til at overmande frugtaromaer der er til stede i vinen.
Capsaicin krydret mad kan også øge opfattelsen af alkohol, som kan gøre at Merlot vine smager mere garvesyreagtig og bitter.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Druer i alfabetisk orden
- Cabernet Sauvignon, Rød
- carmenere, Rød
- Chardonnay, Hvid
- Corvina, Rød
- Grenache, Rød
- Merlot, Rød
- Montepulciano, Rød
- Pinot Meunier, Rød
- Pinot noir, Rød
- Prosecco, Hvid
- Riesling, Hvid
- Rondinella, Rød
- Sangiovese, Rød
- Sauvignon blanc, Hvid
- Shiraz, Rød
- Syrah, Rød
- Tempranillo, Rød
- Viura, Hvid
- Zinfandel, Rød
0 kommentarer