Vin med Sangiovese druen
I denne artikel vil vi udforske de sorte Sangiovese druer, og hvordan de fermenteres for at skabe nogle af de bedste kvalitetsvine på den italienske halvø.
Druer indtager en særlig plads i vinfremstilling. Fra Zinfandels og Syrah til Sangiovese druer, er disse byggestenene for enhver god vin.
Også taget i betragtning af, at verden af vinfremstilling er så enorm, at enhver drue og frugt er unik og lækker på sin egen måde.
De forskellige frugter der anvendes, hvordan de fermenteres og hvilke betingelser der passer til deres vækst; vinfremstilling er således en selvstændig disciplin, der kræver en videnskabelig tankegang og tålmodighed, hvis man skal fremstille vin af god kvalitet.
Læs mere om Carmenere druen efter de lækre Carmenere vine
-
Da Vinci – Chianti 2015
kr.60,38 Find butik -
Castello di San Donato – Chianti Classico DOCG 2009
kr.86,55 Find butik -
Poggio Bonelli – Villa Chigi Chianti DOCG 2016
kr.89,95 Find butik -
Da Vinci – Chianti Reserva 2011
kr.93,98 Find butik -
Tenuta l’Impostino – Montecucco DOC 2011
kr.95,93 Find butik -
Ca Maiol – Chiaretto Valtenesi Roseri DOC 2015
kr.102,98 Find butik -
Ca Maiol – Negresco Vigneti Storici Garda DOC Classico Rosso 2011
kr.121,05 Find butik -
Umberto Cesari – Liano Sangiovese Cabernet Sauvignon Rubicon 2013
kr.145,73 Find butik -
Tenuta l’Impostino – Viandante Montecucco DOC Sangiovese Riserva 2010
kr.152,10 Find butik
Flere lækre Sangiovese vine længere nede
Sangiovese druen er en gammel druesort. Tidligste omtale og anvendelse af disse druer, dateres tilbage til de romerske tider, da de blev kaldt Sanguis Jovis, latin for ‘Joves blod’.
Sangiovese er således den moderne version af det latinske navn, og har stadig den samme betydning.
Mange historikere er enige om, at Sangiovese druer således er en indfødt Italiensk sort, og altid har været i brug på den italienske halvø.
Gryder og urner, der engang indeholdt disse druer, er blevet opdaget i Toscana, hvor Etruskerne engang eksisterede, før de blev annekteret i de romerske republiks tidlige omgivelser omkring begyndelsen af 250 f.Kr.
Som republikken spredte sig til at kontrollere næsten hele den italienske halvø, så gjorde sangiovese druerne det også.
I den moderne tid findes disse druer på næsten alle vingårde i Italien, fra Romagna i nord til Sicilien i syd.
Sangiovese druer har ligesom alle andre druesorter følgende egenskaber:
- Frisk, frugtagtig smag svarende til jordbær.
- De er syreholdige.
- Indeholder ikke en meget skarp aroma, svarende til Cabernet og Pinot Noir.
Sangiovese vine har desuden også deres egne unikke egenskaber!
På grund af det høje syreindhold og den lette fyldighed, kan disse druer dog være problematisk for vinfremstilling.
Druen mangler også nogle farvestoffer som acyleret anthocyanin, der giver farve til vinen.
Men der findes teknikker, som at blande med andre druer, for at give farve og tekstur til druen, og fylde nogle af hullerne på Sangiovese.
Druer som Bordeaux, Mammolo, Cilliegiolo og Trebbiano blandes med Sangiovese for at reducere surhedsgraden og give lidt farve.
Andre sådanne teknikker eksisterer, ligesom forøgelse af opblødningsperioden på 12 dage til 4 uger, for bedre at udvasket fenoler fra skindet.
Tøndekvaliteten er også vigtig, da nogle vinproducenter overfører vinen til nye egetræstønder, for at give en lille ændring i smagen, og muliggøre polymerisering af garvesyre.
Sangiovese vinstokke vokser bedst på vinmarker i varme klimaer, selv om druen har vist sig at kunne tilpasses til mange jordbunde.
De dyrkes tilsyneladende bedst i områder med højt indhold af kalksten, som i Chianti distriktet.
Chianti har skifer-lerjord, mens distrikter som Montalcino har høj kalkstenindhold.
Dens tilpasningsevne er værdsat af den kendsgerning, at disse druer også vokser i områder med højt lerindhold, Sangiovese høsten leverer lige så gode vine.
Disse druer er langsomme i modning og giver knopper ret hurtigt. De fleste høstninger i Italien starter omkring oktober, og fortsætter til starten af vinteren.
Temperaturen er afgørende for væksten, og man skal finde en hårfin balance. I områder med høje temperaturer opstår chancerne for saftfortynding, mens garvesyren bliver grov og indholdet for syreholdigt, i de kolde omgivelser.
Vinbønderne skal tænke over hvordan udbyttet bliver for den vin der fremstilles.
Smagen af Sangiovese vin er krydret, og tilbyder en bred vifte af smag, fra runde og frugtagtig til meget jordede og rustikke med kirsebærsmag lige til diskrete toner af tomat.
Ældre Sangiovese vine smager mere som tørrede kirsebær, figner og roser.
På grund af dens mellemvægtige fylde og krydrede karakter, kan Sangiovese kombineres med en bred vifte af retter.
Sangiovese passer godt til urter og tomater, der giver vinen en frugtbar smag.
For Sangiovese med høj garvesyreindhold, vil den være fantastisk med hårde oste, stegt kød eller røgede pølser.
Vinskribent: Michael Bredahl
Michael er online entusiast, med udsøgt viden indenfor Online Marketing. En rejsende der jagter de gode vine, sammen med de bedste oplevelser.
Senest på Sicilien, hvor Etna har en ret ekstrem indflydelse på smagen, der bliver meget kraftig, med en bitter eftersmag for de yngste vine, mens det for ældre vine betyder de bliver i en særlig klasse for sig selv.
Er du vinskribent?
Vi har mange artikler med for lidt indhold, og vinverdenen er ufatteligt omfattende, så derfor er der selvfølgelig emner vi ikke dækker endnu. Lande og regioner der er ubeskrevet, vine der ikke er smagt. Hvis du har lyst til at skrive og få det udgivet her hos os, får du selvfølgelig også den anerkendelse du bør have for indsatsen. Læs mere om at blive vinskribent, og kontakt os for mere information.
Druer i alfabetisk orden
- Cabernet Sauvignon, Rød
- carmenere, Rød
- Chardonnay, Hvid
- Corvina, Rød
- Grenache, Rød
- Merlot, Rød
- Montepulciano, Rød
- Pinot Meunier, Rød
- Pinot noir, Rød
- Prosecco, Hvid
- Riesling, Hvid
- Rondinella, Rød
- Sangiovese, Rød
- Sauvignon blanc, Hvid
- Shiraz, Rød
- Syrah, Rød
- Tempranillo, Rød
- Viura, Hvid
- Zinfandel, Rød
Vin med Sangiovese druen
-
Da Vinci – Chianti 2015
kr.60,38 Find butik -
Castello di San Donato – Chianti Classico DOCG 2009
kr.86,55 Find butik -
Poggio Bonelli – Villa Chigi Chianti DOCG 2016
kr.89,95 Find butik -
Da Vinci – Chianti Reserva 2011
kr.93,98 Find butik -
Tenuta l’Impostino – Montecucco DOC 2011
kr.95,93 Find butik -
Ca Maiol – Chiaretto Valtenesi Roseri DOC 2015
kr.102,98 Find butik -
Ca Maiol – Negresco Vigneti Storici Garda DOC Classico Rosso 2011
kr.121,05 Find butik -
Umberto Cesari – Liano Sangiovese Cabernet Sauvignon Rubicon 2013
kr.145,73 Find butik -
Tenuta l’Impostino – Viandante Montecucco DOC Sangiovese Riserva 2010
kr.152,10 Find butik -
Sette Vie – Ratafia Classica 70cl Bottle
kr.169,20 Find butik -
Da Vinci – Brunello di Montalcino 2008
kr.251,25 Find butik -
Vino Nobile di Montepulciano Riserva fra Podere Il Macchione
kr.261,00 Find butik
0 kommentarer